Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás napjáról

A trianoni békeszerződés aláírásához kötődő nemzeti összetartozás napjáról bensőséges hangulatban emlékeztünk meg június 4-én reggel . Véghné Máthé Mónika tanárnő beszédét az iskola 6. osztályos diákjainak előadása követte. Köszönet a felkészítésért Véghné Máthé Mónika tanárnőnek.

Ki a mester két keréken

Pécsett rendezték meg 2018. május 15 -16. között a Ki a mester két keréken kerékpáros ügyességi versenyt. A megmérettetésen a gyermekek kerékpáros ügyességi feladatokat hajtottak végre és KRESZ elméleti tesztlapokat töltöttek ki. Tolna megyét két bölcskei általános iskolás Gálosi Karina, és Makk Zsombor képviselte.

A diákok csapatban a 11. helyen végeztek, Gálosi Karina a lányok között egyéniben az előkelő 9. helyet szerezte meg.

Költészet napi megemlékezés iskolánkban

Április 11-én, a költészet napján a nyolcadik osztályos diákok kortárs költőink verseivel kedveskedtek iskolánk tanulóinak – Lackfi János, Fecske Csaba, Orbán Ottó és Such Judit verseiből válogatott Véghné Máthé Mónika tanárnő. Az aulában az alsó tagozatos osztályok – versekhez készített illusztrációikból volt kiállítás.

Digitális témahét

2. osztályosokkal az „Építsünk házat” – projekttervet valósítottuk meg a digitális hét folyamán. A projekt során a gyerekek internetes kutatómunkával  – páros, csoportos munkában – kezdték meg a házépítés rejtelmeinek felfedezését. Tervezőprogrammal  ismerkedtek meg játékos formában, majd  rendszerezték ismereteiket. A ház körül élő állatokkal, az emberek és állatok számára szükséges növényekkel, megújuló energiaforrásokkal ismerkedtek meg – digitális táblán megoldandó feladatokkal. A terveket elkészítve maketteket készítettek, melyek mind fotózva lettek az ő nagy örömükre. A projekt nagyon sikeres volt mind a tanulók, mind a pedagógusok és a gyermekek szüleinek a  körében is.

Ünnepi megemlékezés március 15-én

Március 15-e alkalmából tagintézmény vezetőnk és a diákönkormányzat képviselői koszorút helyeztek el az 1848-as emlékműnél.
Köszönjük Sulák Andrásnénak a felajánlott koszorút.
Straszerné Horváth Hajnalka – DÖK támogató pedagógusa

Iskolánk 6. osztályos tanulói színvonalas ünnepi műsort adtak elő. A fotógalériában megtekinthetők a képek az ünnepségről.

  

Elektronikai hulladékgyűjtés

Időpont: 2018. március 23-án

6:30-10:00

Helyszín: Sportcsarnok előtti parkoló


Gyűjtés során leadható elektronikai berendezések:
Háztartási kis- és nagyberendezések, szórakoztató elektronikai cikkek: kávéfőző, vízforraló, mikrohullámú sütő, szendvicssütő, porszívó, konyhai kisgépek, hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép stb.
Számítógépek, telefonközpontok egyéb irodatechnikai berendezések: asztali telefon, nyomtató, számítógép, elektromos írógép, iratmegsemmisítő, diktafon.
Elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok: fúrógép, ütvefúró, sarokcsiszoló, körfűrész, rezgőcsiszoló, hőlégfúvó, stb.

Az elszállítandó eszközöket kérjük, ne helyezzék ki előbb!
A berendezéseket a kijelölt gyűjtőhelyen kérjük leadni!

AZ ELEKTRONIKAI HULLADÉK CSAK ÉP, ÖSSZESZERELT ÁLLAPOTBAN GYŰJTHETŐ!
Kegyes József Általános Iskola DÖK

Lélekmozgató- Magyar Parasport Napja 2018

A Magyar Parasport Napja alkalmából – 2018.február 22-én – „Lélekmozgató” címmel az iskolában programot szerveztünk. Délelőtt osztályfőnöki órák keretén belül beszélgettek pedagógusok a gyerekekkel a fogyatékossághoz való hozzáállásról. Majd megtekintettük közösen „A lehetetlen határán” című, öt magyar paralimpiai bajnokot bemutató dokumentumfilmet, mely film nagyon meghatotta iskolánk tanulóit. Több osztály tanulói rajzokat készítettek a parasportolókról, az alkotások iskolánk faliújságát díszítik. Diákjaink örömmel vettek részt ezen a napon.

Hozza el osztályát egy kiállításra – Anne Frank

A bölcskei könyvtárban decemberben megtekinthető volt egy ismeretterjesztő kiállítás Anne Frankról, az íróról, „Olvass és írj Anne Frankkal” címmel. Véghné Máthé Mónika tanárnő a 7-8. osztályos tanulókkal ellátogatott erre a kiállításra. Egy kisfilmet néztek meg a diákok majd munkafüzetet kaptak amit ki lehetett tölteni, hogy még többet tudjanak meg az író életéről és munkáiról. Nagyon tetszett a tanulóknak a kiállítás és legfőképpen az, hogy betekintést nyerhettek az író Anna Frank életébe.

„Mosolyt az arcokra, melegséget a szívekbe”

2017. december 9-én iskolánk 20 tanulója és 3 pedagógusa Budapesten, a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szabadidősport Szövetsége által rendezett „Mosolyt az arcokra, melegséget a szívekbe” sportrendezvényen vett részt.
Egész nap változatos feladatokban – váltóversenyek, darts, kapura rúgás, csúszókorongozás, szánkóhúzás, lézeres célba lövés, légpuskalövészet, – bizonyíthatták tanulóink ügyességüket és rátermettségüket. Iskolánk az összesítés után 12 csapat közül 4. helyezett lett, és nyereményként egy nagyon hasznos multifunkciós nyomtatónak örülhettünk. A gyerekek ajándékokkal és szép emlékekkel térhettek haza.
A tanulók nevében szeretnénk köszönetet mondani településünk önkormányzatának, hogy biztosította számunkra a buszt, ezáltal a rendezvényen való részvétel mindenki számára ingyenessé vált.

Gálosiné Fazekas Szilvia
pedagógus

Magyar László verseny

2017. november 8-án részt vettünk a dunaföldvári Magyar László Gimnázium által szervezett emlékversenyen, amelyet a névadójuk tiszteletére rendeznek minden évben. Iskolánkat Szabó Bence, Szakács Miklós és Végh Máté képviselte. A fiúk ügyesen helytálltak, szoros versenyben 4. helyezést értek el.

Véghné Máthé Mónika tanárnő

Hittanverseny

A bölcskei református 5. és 8. osztályos tanulók az őszi megyei hittanos versenyen vettek részt november 11-én szombaton Dunaszentgyörgyön. Nagyon lelkes részvételükkel harmadik helyezettek lettek a Sztáray-kupán.
Résztvevők: Barcs Maja, Bán Csenge, Végh Máté, Gálosi Karina, Molnár Dorina, Berek Liliána.

Bogárné Baranya Mónika hitoktató

Papírgyűjtés

Október 24-én sikerült megtartanunk az őszi papírgyűjtést. Összesen 10.200 kg papír gyűlt össze. Az osztályok között versenyt hirdettünk, ahol az első három helyezettet jutalmaztuk. A befolyt összeg a diákönkormányzat pénztárába került, melyből a későbbiekben megrendezésre kerülő iskolai programokat támogatja.

I. helyezett   2. osztály   1681 kg
II. helyezett   1/b osztály   1263 kg
III. helyezett   7. osztály   1254 kgKöszönjük a lelkes gyermekek, szülők és pedagógusok segítségét.
Ezúton szeretnénk megköszönni Tomolik Jánosnak és Pálfi Anita tanárnőnek a rendelkezésünkre bocsájtott mérleget.

Straszerné Horváth Hajnalka
DÖK támogató pedagógus

PAPÍRGYŰJTÉS

Október 24-én kedden 13.30 – 18 óráig

a tornacsarnok előtti pályán

3 KONTÉNERBE KELL GYŰJTENÜNK A PAPÍRT!

– külön a kartonpapírt
– külön az újságpapírt és a szórólapot
– külön a vegyes papírt ( pl. könyv)

ORSZÁGOS NyelvÉSZ VERSENY

NyelvÉSZ anyanyelvi verseny országos döntője 2017. május 6-án Szegeden volt. Szabó Dávid 4.b. osztályos tanuló képviselte iskolánkat.

Dávid az országos versenyen 19. helyezést ért el.

Gratulálunk neki és felkészítő tanító nénijének Gálosiné Fazekas Szilviának.

XVI. GRÓF SZÉCHENYI ÖDÖN DIÁK TŰZOLTÓ VERSENY 2017.

Bonyhádon zajlott 2017. április 28-án XVI. Gróf Széchényi Ödön diák tűzoltó verseny. A versenyen öt település kilenc csapata vett részt. Az írásbeli tesztek és a gyakorlati feladat mellett tűzcsapszerelés is volt.

A megyei versenyen 1. helyezett a Bölcskei Tűzsárkányok csapata lett.

Tagok: Lóki Dominik, Szakács Miklós, Szabó Bence, Felföldi Máté, Szakács Ádám, Baranya Márton, Szabó Zoltán
Felkészítőjük: Gáborné Dánó Ibolya

D-B-M környezetismeret verseny

2017. április 25-én Madocsán rendezték meg a környezetismereti versenyt.

Eredményeink:
2. helyezett Szabó Dávid 4.b
3. helyezett Szénási Zoltán 4.b

További résztvevők:
4.a osztály: Molnár Viktória, Makk Zsombor
4.b osztály: Babik Péter, Mezei Máté, Molnár Dorina, Lemes András, Pál Roland, Wolff Dominik

“Ki a mester két keréken?” országos közlekedésismereti verseny

Bölcskén az Általános iskolában 2017. május 5-én került megrendezésre a “Ki a mester két keréken?” országos közlekedésismereti verseny Tolna megyei döntője, melyet az Országos Baleset-megelőzési Bizottság hirdetett meg közösen a Magyar Autóklub Ifjúsági Bizottságával közösen.

A verseny célja: 10-12 év közötti gyermekek kerékpározási tudásának fejlesztése, helyes közúti közlekedésre való nevelése, KRESZ szabályok megismertetése, versenyzési lehetőség biztosítása, a FIA Európai Közlekedésbiztonsági verseny nemzetközi döntőjén résztvevő magyar csapat kiválasztása.

Eredmények fiúknál :
I. helyezett Szakács Ádám (Bölcske, Kegyes J. Általános Iskola)
II. helyezett Makk Zsombor (Bölcske, Kegyes J. Általános Iskola)

Eredmények lányoknál:
I. helyezett Gálosi Karina (Bölcske, Kegyes J. Általános Iskola)
II. helyezett Oláh Petra (Bölcske, Kegyes J. Általános Iskola)

Az első helyezettek vehetnek részt az országos megmérettetésen Visegrádon 2017. május 30-31-én.

Bendegúz tudásbajnokság

A Bendegúz Tudásbajnokság megyei történelem versenyén Végh Máté 7. osztályos tanuló 2. helyezést ért el.
Gratulálunk neki és Véghné Máthé Mónika felkészítő tanárnőnek a sikeres eredményhez!

Fenntarthatósági hét 2017

Iskolánkban 2017. április 24-28. között került sor a Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahét megrendezésére, alsó és felső tagozaton.
Alsó tagozaton a „Cseppben a tenger” modulvázlat alapján a tanító nénik a gyermekekkel a víz fontosságáról, a víz pazarlásáról és helyes felhasználásáról beszélgettek, majd plakátokat és vízlábnyomokat készítettek a víztakarékosság jegyében. Testnevelésóra keretén belül a tanulók csapatokban – mocsárjárás, jégfogó, globális felmelegedés – játékokat játszottak. Majd a modul zárásaként az osztályok egy óriási esőcseppé álltak össze.
Felső tagozaton a „Táplálkozz tudatosan” modulvázlat szerint egy – 2033-as Mars expedíció létfenntartását készítették elő beszélgetéseik során. Az egészségtudatos életmódról, a helyes táplálkozás és a vitaminok fontosságáról beszélgettek. Vitaminokról tesztet, az egészséges táplálkozással kapcsolatban pedig keresztrejtvényt töltöttek ki.

Egészségnap

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon Egészségnapot szerveztünk iskolánkban.

– Reggel közös tornával kezdte a napot minden diákunk.
– 8 órától védőnőnk és kolléganői tartottak interaktív órát a tisztálkodásról az alsó tagozatosoknak.
– Ezután egy órán keresztül ügyességi és elméleti feladatokat oldottak meg kisdiákjaink az iskolánk udvarán.
– Minden osztály a saját termében gyümölcssaláta készítéssel folytatta a napot.
– Nagyné Szalai Melinda élvezetes előadást tartott az egészséges táplálkozásról, amit egy kis „össznépi” jógázással vezetett le. Az egészséges táplálkozásról nem csak beszélgettünk hanem nebulóink meg is kóstolhatták a zabpelyhes csemegét, ami nagy sikert aratott.
– Az alsó tagozatosok végül egy kedves bábelőadás megtekintésével zárták programjaikat a húsvéti készülődés jegyében.
– A felső tagozatosok gyalogtúrán vettek részt, majd színvonalas, az életkori sajátosságaikhoz igazodó előadást hallgattak a védőnők tolmácsolásában. Nagyné Szalai Melinda őket is megmozgatta és ellátta néhány jó tanáccsal a táplálkozással és a helyes életvitellel kapcsolatban. A gyümölcssaláta készítés a felsőben sem maradhatott el.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Miholics Jánosnénak, Horáné Csóka Mariannának, Farkasné Tuza Melindának, Győrki-Görgics Zsuzsannának, Csekő Istvánnénak, Nagyné Szalai Melindának és kollégáimnak.

Straszerné Horváth Hajnalka
DÖK támogató pedagógusa

Kerékpáros Iskola Kupa Szekszárdon

Szekszárdon, 2017. április 10-én tartotta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a Szekszárdi Városi Baleset-megelőző Bizottsággal karöltve a Kerékpáros Iskola Kupa országos verseny megyei döntőjét.

A rendezvényen az a 20 általános iskolás tanuló vett részt, akik a korábbi, városi döntők alkalmával a legügyesebbnek bizonyultak. A tanulóknak ezúttal is elméleti és gyakorlati feladatokat kellett végrehajtaniuk. A 20 fiatal közül a legtöbb pontot elérő lány és fiú kerül be az országos döntőbe, mely május 16-18-án lesz a Vas megyei Sárváron.

A helyezések a következőképpen alakultak:

Lányok:
1. hely   Pálfi Vivien
2. hely   Keresztes Eszter

Fiúk:
1.hely    Horváth Károly
3.hely    Benics Bence

Hittanverseny

A bölcskei református 7. osztályos tanulók a tavaszi megyei hittanos versenyen vettek részt április 9-én szombaton Pálfán. Nagyon lelkes részvételükkel elhozták az első helyezettnek járó Sztáray-vándorkupát.
Résztvevők : Barcs Maja, Hidvégi Klaudia, Mészáros Áron, Szanyi János, Szakács Miklós.

Bogárné Baranya Mónika hitoktató

Környezetismereti verseny

Keresztes Gergely 5. osztályos tanuló, a Kaán Károly XXV. Országos Természetismereti- és Környezetismereti verseny középdöntőjén II. helyezést ért el.
Helyszín : Pörböly 2017.04.07. felkészítő tanár: Rausch István

Pénz7

A 3. osztály tanulói részt vettek március 6-10-ig Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete programban.
Az órák célja az volt, hogy takarékosságra tanítsuk a gyerekeket.

Ezen a héten 3 órában csoportmunkában megismerkedtek a tanulók:
• La Fontaine: A tücsök és a hangya történetével
• Pénzzel, pénzköltéssel kapcsolatos szólásmondásokkal
• Történet eseményeit kellett szétválogatni, melyben megismerkedtek Tervező Tamással,
   aki összegyűjtötte zsebpénzét, beváltotta az üvegeket, így meg tudta venni az ajándékot, amire gyűjtött
• Takarékossággal kapcsolatos szavakat kerestek szókeresőben
• Kiszámolták pénzük után járó kamatot a pénzszaporítóval
• Képeket válogattak pénznyelő rossz szokásokhoz
• Mai magyar papírpénzeken szereplő történelmi személyek neveit keresték meg.

Bölcskei Tűzsárkányok

A Területi Katasztrófa Védelmi Ifjúsági Versenyre 2017. március utolsó napján került sor Pakson. A verseny sokoldalú ismeretet feltételezett, hiszen a nyúlgát építésétől kezdve a tűzoltó, műszaki, biztonsági eszközök felismeréséig, a jogszabályi háttér ismerettől az elsősegélynyújtásig, szinte minden területen meg kellett felelni. Tehetséges kis csapatunk, név szerint: Volman Kíra, Magyar Richard, Horváth Károly, Benics Bence II. helyezést ért el. Elhozhattunk egy gyönyörű kupát, mellé egy oklevelet és versenyzőink kaptak egyenként egy 3000 Ft értékű vásárlási utalványt.
Gratulálunk a csapatnak!

Rausch István
pedagógus

Labdarúgás

2017.04.03-án a Kegyes József Általános Iskola 2.b-s diákjai (Schell Botond, Tóth Bence, Princz Máté, Kiss Máté, Oláh Tamás, Györök Tamás) vettek részt az I. korcsoportos kispályás labdarúgó városkörnyéki bajnokságon Pakson. A tornán 2. helyen végeztünk.

Floorball diákolimpia

Iskolánk alsó tagozatának 4. osztályos tanulói és felső tagozatának 7-8. osztályos diákjai vettek részt Pakson 2016. november 15-én. A felsős fiúk (Molnár Ákos, Molnár Gábor, Horváth Károly, Baranya Bence, Lóki Dominik) jutottak tovább az országos elődöntőbe, Komáromba, ahol 3. helyet szerezték meg.Papírgyűjtés

Papírgyűjtés a Kegyes József Általános Iskolában október 24-én hétfőn délután 14:30 – 18:00 óráig a tornacsarnok előtti pályán.
PET palack gyűjtés is lesz – kérjük a műanyag flakonokat kimosva összetaposva hozni.
/ásványvizes és üdítős palackok lehetnek csak/

Szépíró verseny

Immáron negyedik alkalommal hirdették meg az Országos Szépíró Versenyt, melyre második alkalommal iskolánk tanulói is jelentkezhettek. A megmérettetést 16 tanuló vállalta.
Az iskolai fordulót 2014. december 9-én tartottuk meg.  A tanulóknak korosztálynak megfelelő verset, illetve szöveget kellett másolniuk. A feladat könnyűnek tűnhet, ugyanakkor nagy koncentrációt igényel, hiszen a másolás során figyelni kell a helyesírásra, külalakra, a betűk egyenletességére. A zsűrizés központi szempontsor alapján történt. A verseny nagyon jó hangulatban zajlott.
Minden résztvevőt emléklappal jutalmaztunk, a helyezettek oklevelet kaptak, könyvjutalomban részesültek.

A megyei fordulóra minden kategória első 3 helyezettje juthatott tovább.

A külalakot, helyesírást, szövegelhelyezést, tévesztéseket is figyelembe véve 6 diákunk vett részt 2015. március 2-án a megyei döntőn Gyönkön. Itt pogácsával, teával kedveskedtek a háziak.
Bár az országos versenyre nem jutott tovább egy tanulónk se, jó volt egyet kirándulni. Az utazás költségét az önkormányzat vállalta fel – a buszt is biztosítva -, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni a község polgármesterének, vezetőinek.

bolcskeszepiro

Tóthné Mészáros Tímea
tanító, gyógypedagógus

Nemzetközi kenguru matematika verseny

2.osztály:
2. helyezett : Szabó Dávid
5.osztály:
8. helyezett: Ács Dániel
21. helyezett: Szabó Bence
6. osztály:
25. helyezett: Benics Bence
26. helyezett: Keresztes Eszter
30. helyezett: Volman Kíra
34. helyezett: Magyar Richárd
56. helyezett: Horváth Károly
8. osztály:
11. helyezett: Botos Eszter
Új kép (2)

Zrínyi Matematika Verseny megyei forduló

A XXVI. Zrínyi Ilona Matematikaversenyen iskolánkat Babik Péter és Szabó Dávid másodikos, Ács Dániel és Szabó Bence ötödikes, valamint Keresztes Eszter és Volman Kíra hatodikos tanulók képviselték. A területi eredményhirdetésre évfolyamonként a 10 legeredményesebb tanulót hívják meg. Így kapott meghívást Bonyhádra Szabó Dávid 2.b osztályos tanuló. Bonyhádon Dávid megnyerte a 2. osztályosok versenyét a megyében, ezért ő képviselhette Tolna megye másodikosait az április 3-án megrendezett országos döntőben, mely Pécsen volt. A döntőben Dávid a 31. helyen a középmezőnyben végzett, mely nagyon szép eredmény.

Zrínyi Matematika Verseny megyei forduló:

2. osztály:
1. helyezett: Szabó Dávid

5. osztály:
16. helyezett: Ács Dániel
52. helyezett: Szabó Bence

6. osztály:
56. helyezett: Keresztes Eszter
62. helyezett: Volman Kíra

Országos döntő:
31. helyezett: Szabó Dávid  2. osztály

Bendegúz nyelvÉSZ verseny megyei forduló

2. osztályosok
1. helyezett  Szabó Dávid
26. helyezett  Makk Zsombor

5. osztályosok
12. helyezett  Szabó Bence
29. helyezett  Ács Dániel

6. osztályosok
11. helyezett  Volman Kíra
22. helyezett  Benics Bence
23. helyezett  Horváth Károly

Az országos Bendegúz anyanyelvi tanulmányi versenyre továbbjutott Szabó Dávid 2. osztályos tanuló,
aki május 9-én Szegeden 28. helyezést ért el.

Ki a mester két kerekén – közlekedési verseny

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság a Magyar Autóklubbal karöltve meghirdette a „Ki a mester két keréken” elnevezésű közlekedés ismereti versenyt.
A Bonyhádon rendezett megyei döntőn Esztergomi Kitti és Szakács Miklós 5. osztályos tanulók első helyezést értek el, így ők képviselhetik Tolna megyét a Baján megrendezésre kerülő országos döntőn. Hidvégi Klaudia 5. osztályos tanuló szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtott, harmadik helyen végzett.

bolcskekozlekedesiverseny2015